Day 4: Penang

Part 1, Part 2 & Part 3
we start not so early. 9:00 am we met up and walked to the nearest Mamak for breakfast. after breakfast kita semua gi hospital tgk afeef.. wahh ceria pulak budak ni.. cam tak sakit... tp nak wat cam ner afeef kena tahan sehari lagi :( rasa tak best nak teruskan vacation ni but poor hakim plak kalau tak pergi mana2 kan... serba salah sebab kesian gee & family tak ke mana.

so we still proceed with our plan.. we went to rumah P.Ramlee:



berkerut dahi sbb panas.. ada je gambar lebih elok.. saja :P



oh.. i love p.ramlee so much.. membesar dgn family i sukakan lagu2 p.ramlee dan cerita p.ramlee. hey i choose bagai bulan di pagar bintang for the "karaoke paksa pengantin menyanyi" masa reception kat Sabah. i watched P.Ramlee documentary at History Channel over and over again and I am crying while watching it (yeah.. i am not shy admitted that). He is a big star but sadly when he returned to KL he is like being forgotten.. how could he be treated that way.... ok too emotional already.. but hey learn from history ok! kita tak selalu berada di atas.. ada masanya kita berada di bawah dan kita kena bersedia dgn sebarang kemungkinan yang akan berlaku..

after that kita terus ke Fort Conwallis... before that kita singgah makan mee sotong dulu with ABC.. tak padan ngan tekak dah sakitkan :P



yes that's me taking all my pills.. i am having running nose, sorethroat really not comfortable masa tu...



lepas makan kita terus ke Fort Conwallis utk bergambar... i promise myself, kalau sempat esok sebelum balik kita singgah bawa gee & family....



long lost uncle dah lama tak balik... dah kena sumpah jadi patung besi. please meet Mr. Francis Light...



Ladies & Gentlemen, Please meet Mr. & Mrs. Roch :)



I told you earlier, i love history so much... yeah i spend sometimes reading those articles.. and somebody get bored i guess :P



chief commander Roch :P



Meriam Sri Rambai.... bergambar tgh panas weyy... nasib baik angin bertiup...





it is stated there, don't sit on it but many people there don't know how to respect agaknya!

lepas tu kita ambik beca dan bergambar sekitar padang kota lama, ada town hall, ada city hall... suka sgt heritage building ni... but u guess what pak cik beca ni punyalakan.. uisyhh.. ada ke dia kata "pak cik pun pelik apsal ramai sgt org nak ambik gambar sini.. bukan ada apa... ngok ngek ngok ngekk.." nak aje ku menjawab... "pak cik.. can u please appreciate a piece of history.. look back and see what we can learn from history" but of course i tak cakap mcm tu la kan.. berbeza ngan pembawa beca kat melaka.. who appreciate each and every pieces of history in Melaka and they love to tell you the story :)







again kita patah balik ke Batu Ferringhi where else nak singgah Hard Rock Hotel la! on the way i am all sleeping because makan ubat selsema tu kan.. tau2 je dh dekat depan Hard Rock.. nice! herghhh.. jem kat Penang ni teruk betul tau! call gee tanya faizal join ke tak.. tapi derang semua tertidur so masa call tu baru bangun so tak sempat la join.






dah puas bergambar.. jom la masuk Rock Shop... kita tengok2 dulu apa yang nak dibeli:



dan kita keluar dgn.......



tarraaa.. 2 bags full... love it! and these are all we get from there:



for me, for roch, for my brother & for home :) tapi kan.. bila tgk balik gambar2 boleh plak terbeli sama design ngan gee & faizal tapi derangnya Singapore.. aiyoo yoo sgt tidak perasan ye derang dah pakai baju yg sama kat cameron.

hari dah almost senja.. so kita headed ke Teluk Bahang, kita tengok kampung Nelayan plak..





kita gerak pulang ke Batu Ferringhi and stop jap kat mana ntah tapi in front of spice garden tu tak silapnya.. saja nak bergambar tepi laut.. kata pergi pulau kan.. tak kan tak der gambar laut :D






gee... best kalau ko anak beranak ada sama. nanti kita plan lagi kay gi beach!

lepas tu kita gi makan kat gerai dekat corner hard rock cafe ye.. bukan kat hard rock cafe :P since hari ni macam tak hujan bolehlah kita ke flea market kat Batu Ferringhi tu sempat plak snap2 photo jugak kan





gee tertipu dgn gambar2 ni semua bila hakim upload kat facebook. tak der mananya kitaorg mkn kat situ gee.. tak der mood pun rasa nak makan best2 sbb kesian bila teringat kat ko anak beranak kat hospital. sempat cari souvenir pas tu hujan pun turun... kita balik la ke hotel.

3 comments:

gee ryder said...

cantik gak umah p.ramlee tu...
aku suka gak history ni...
eh aku tak baca yg fort tu, aqeel duduk la atas meriam tu hahaha. aku la suh duduk.
aku baru nak tegur apehal cam sama ngan tshirt hrc aku jer :p
hard rock penang la yg aku nak pegi sangat tp xdpt huhu...
next time kalau nak gi beach tempat lainla...faizal tak suka penang :p
sebab semak dan jem all the time kekeke....

aku baru gigih nak update part 3 ni

mrs.spicy said...

saya xsuka sejarah..hahaha

LiTtLe^m3 said...

gee... tu la nanti outing kita pakai.. biar boria :P beach.. hmmm PD yg dekat la kalau nak jauh lg pun boleh.. i love Cherating too :) maghfarah kena join ye!

maghfarah... marilah kita belajar sejarah :)